luni, 16 decembrie 2013

Dezinfectarea sau dezinfecția este procesul care are ca rezultat eliminarea de pe o suprafață sau un obiect a majorității microbilor și microorganismelor, fie animale, fie vegetale, dăunătoare. Termenul de dezinfectare este folosit în medicină, referindu-se la acțiunea medicului de a elimina sau previne, temporar sau nu, microbii aflați fie pe pielea, fie într-o rană deschisă a pacientului, folosind o substanță dezinfectantă, de obicei alcool medicinal.
Din punct vedere tehnic dezinfecția se deosebește de sterilizare unde materialul este complet eliberat de microorganisme. Dezinfecția reduce numărul germenilor la un factor de cca 105 iar este o deosebire între „a dezinfecta igienic mâinle” sau „dezinfecția mâinilor înaintea unei operații chirurgicale”.
Dezinfectantele sunt substanțe antimicrobiane care fie distrug toate microorganismele dăunătoare de pe un material, fie le aduc la un nivel sigur. Foarte puține dezinfectante sunt capabile să sterilizeze materialul pe care sunt aplicate, dar acest lucru depinde și de modul cum sunt aplicate dezinfectantele.
Proprietățile dezinfectantului
Dezinfectantul perfect ar trebui să sterilizeze perfect materialul pe care este aplicat, fără a provoca daune organismului infestat sau mediului, să fie ieftin și non-coroziv. Din păcate, dezinfectantul ideal încă nu există, acestea putând fi prin natura lor chiar mortale.
Dezinfectantele fabricate pentru folosiință în gospodărie au de obicei o substanță în plus: bitrexul, o substanță amară care să descurajeze pe cei care încearcă să ingereze dezinfectantul.
Metode de dezinfectare
Dezinfectarea se realizează de obicei folosind substanțe dezinfectante, deși există și alte metode:
expunerea la ultraviolete
expunerea materialului infestat la temperaturi ridicate, la care microbii nu rezistă
În gospodărie se folosesc și alte metode de dezinfectare.
Mop, folosit pentru curăţarea podelelor
Microbii din perdele pot fi înlăturați prin aspirare, folosind un aspirator. Pentru igiena personală, cel mai la îndemână dezinfectant este săpunul, ce se găsește în magazine în mai multe forme, culori și cu mai multe arome. Pentru igiena mâinilor sau igiena intimă feminină există șervețelele umede, îmbibate cu substanțe dezinfectate dar și cu substanțe aromate. Se aplică ușor asupra zonei, după care se aruncă.
Ferestrele se curăță, de obicei, cu spray-uri dezinfectante care nu doar curăță, ci și dă luciu ferestrei. Covoarele se pot curăța cu produse speciale, dar se poate folosi și oțet; acesta dezinfectează dar și împrospătează culorile.[3] Podelele se curăță ușor cu un mop, îmbibat cu substanțe dezinfectante.
Autoturismele se dezinfectează cu spray-uri dezinfectante; zonele pe care se aplică cel mai des sunt jențile autoturismelor. În timpul epidemiei de gripă aviară, automobilele care intrau sau ieșeau din satele în care s-au găsit focare erau dezinfectate cu o substanță dezinfectantă specială, punându-se accent pe jențile autoturismelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu