luni, 16 decembrie 2013

Notiuni generale despre ignifugare

Procedeul de imbunatatire a comportarii la foc a materialelor combustibile se numeste ignifugare.
Ignifugarea nu exclude aprinderea si arderea materialului, ci ii confera acestuia o comportare la foc imbunatatita pe o anumita perioada de timp sau posibilitatea de a nu arde atunci cand se indeparteaza sursa de caldura.
Ignifugarea nu exclude si alte masuri de protectie la foc, cum ar fi: instalatii de semnalizare, instalatii de stins incendii, mijloace de prima interventie.
Ignifugarea este una din cerintele privind siguranta la foc pentru imbunatatirea gradului de rezistenta la foc a unei constructii.
O ignifugare corect executata, intretinuta in timp, poate imbunatati gradul de rezistenta la foc a unei cladiri, de la gradul V la gradul III si poate reduce alte masuri de protectie care sunt foarte scumpe.
O ignifugare corect executata poate localiza un incendiu in focarul initial, prin limitarea aprinderii si arderii in continuare a materialelor de constructii, jucand rolul de bariera, sau poate prelungi faza de ardere lenta, ceea ce duce la neafectarea rapida a structurii de rezistenta si, totodata, posibilitatea unei interventii din interior, fara a se ajunge la faza de ardere generalizata.
Ignifugarea se trece din faza de proiectare, proiectantul fiind singurul cu atributii si drepturi de a alege substanta.
Ignifugarea materialelor si produselor combustibile este recomandata la:
- constructiile noi, la modificarea sau schimbarea destinatiei ori a conditiilor de utilizare a celor existente, precum si periodic, la expirarea perioadei de mentinere a calitatii lucrarii de ignifugare specificata de producator;
- realizarea unor elemente de constructie, cum sunt tavane, inchideri sau mascari finisaje s.a.;
- tratamente termice si acustice interioare;
- constructiile provizorii combustibile pentru ateliere, remize, depozite, magazii etc., in care se lucreaza cu substante combustibile sau cu foc deschis;
- alte situatii in care investitorii sau proprietarii pot solicita ignifugarea.
Avantajele si beneficiile unei ignifugari
- O ignifugare corect executata poate localiza un incendiu la focarul initial;
- Reduce costurile unei constructii limitand alte masuri de protectie anti foc foarte scumpe;
- Costuri reduse la incheierea politelor de asigurare;
- Confort psihic al beneficiarului.
Standardul ethnic, privind executarea lucrarilor de ignifugare conform manualului calitatii si normelor specifice cuprinde urmatoarele faze:
- Inspectarea obiectivului
- Un personal specialist atestat in ignifugari va evalua lucrarea solicitata.

Ignifugarea lemnului:

Apararea lemnului contra actiunii focului se realizeaza prin tratarea cu substante denumite ignifuge, care au scopul de a mari rezistenta materialelor lemnoase la ardere. Prin natura lor organica, aceste materialele lemnoase fac parte din categoria substantelor combustibile si prin ignifugare nu pierd total aceasta proprietate. Tratarea lemnului cu substante ignifuge conduce la o intirziere a aprinderii, iar dupa aprindere, la o incetinire a procesului de ardere si la stingerea rapida

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu