luni, 16 decembrie 2013




Insectele reprezinta o clasa de animale nevertebrate hexapode apar?inând încrengaturii Arthropoda, subîncrengatura Hexapoda.


Cea mai larga si uniform raspândita categorie taxonomica din cadrul artropodelor, insectele alcatuiesc grupul cel mai divers de animale de pe Pamânt, arealul fiind cu precadere uscatul, existând cu mult peste 1.000.000 de specii, dintre care aproximativ 925.000 au fost cercetate si descrise.

Insectele reprezinta, de departe, cel mai numeros grup de animale de pe Pamânt, reprezentând 95% dintre artropode si 65% dintre numarul membrilor regnului animal.
Corpul lor este împartit în 3 parti: cap, torace si abdomen.

Referitor la insecte Plinius cel Batrân spunea: „În nici una dintre lucrarile sale Natura nu si-a aratat originalitatea mai mult decât în cazul insectelor”.
Insectele pot fi gasite în aproape toate mediile, desi numarul de specii care s-au adaptat la viata în ocean, unde predomina crustaceele, este destul de mic.

Partea Exoptherigota a Neopterei este uneori divizata în Orthopteroida (cerci prezent) si Hemipteroida (cerci absent), denumite de altfel si Exopterygota inferioara si Exopterygota superioara.

Stiinta care se ocupa cu studiul insectelor poarta denumirea de entomologie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu